Thursday, January 6, 2011

☆。★ Buat Yang Sedang Bersedih ☆。★di sebalik dugaan ALLAH...ada hikmah terselindung.KENAPA AKU DIUJI??"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkansaja mengatakan; "Kami telah beriman,"sedangkanmereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telahmenguji org2 yg sebelum mereka makasesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dansesungguhnya Diamengetahui org2 yg dusta." (Surah Al-Ankabut ayat 2-3)

KENAPA AKU x DAPAT APA YG AKU IDAM-IDAMKAN?"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baikbagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedangkamu tidak mengetahui." (Surah Al-Baqarah ayat 216)

KENAPA UJIAN SEBERAT INI??"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuaidengan kesanggupannya. " (Surah Al-Baqarah ayat 286)

RASA FRUST??"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pulakamu bersedih hati, padahal kamulah org2 yg palingtinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yg beriman."(Surah Al-Imran ayat 139)

BAGAIMANA HARUS AKU MENGHADAPINYA? ?"Wahai orang-orang yang beriman!Bersabarlah kamu(menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakanperkara-perkara yang berkebajikan) ,dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripadakesabaran musuh, dimedan perjuangan), dan bersedialah(dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan)serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya,kamu berjaya (mencapai kemenangan). " (Surah Al-Imran ayat 200)

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalansabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnyasembahyang itu amatlah berat kecuali kepadaorang-orang yang khusyuk" (Surah Al-Baqarah ayat 45)

APA YANG AKU DAPAT DRPD SEMUA INI??"Sesungguhnya Allah telah membeli drpd org2 mu'min,diri, harta mereka dengan memberikansyurga utkmereka... (Surah At-Taubah ayat 111)

KEPADA SIAPA AKU BERHARAP??"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain drNya.Hanya kepadaNya aku bertawakkal. " -(Surah At-Taubah ayat 129)

AKU DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!"...dan jgnlah kamu berputus asa drp rahmat Allah.Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah"

P/s : La tahzann...innallahama'ana... (^-^)

3 comments:

 1. nice entri..sangat2 berguna...tQ

  ReplyDelete
 2. nice entry..boleh copy x Qurratul'ain?

  ReplyDelete
 3. Mat Ganu::syukran akhi..sama2 la kita berkongsi..insyaAllah...

  Nur::syukran ukhti..sila2. Qurratul 'Ain x kisah punn..ilmu yang bermanfaat x perlu meminta izin untuk dikongsi...:)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...